Fotografies familiars: Postals

Fins fa uns quants anys, abans de la irrupció dels mòbils, la gent solia enviar postals com a record d'una visita a un cert indret. Són més antigues les postals a partir de la fotografia de la mateixa persona que la escriu. Sigui com sigui, avui són ja una relíquia del passat.


 Postal enviada pel meu avi patern Julio Pérez Martín el 5 de maig de 1913 des de Izhafen, al Marroc. La data i el lloc demostrarien que va participar a la Campanya del Quert, les actuacions militars dels espanyols a prop d'aquest riu entre 1911 i 1915. La postal diu: "Querida hermana Antonia: En prueba de cariño os dedica este recuerdo tu hermano que te quiere. J.P.M. El original"


Postal adreçada al meu avi patern Julio Pérez Martín el 22 de desembre de 1930 des de Barcelona. Diu: "Queridos tíos, hermana y primitos, Les deseamos felices pascuas y entrada de nuevo año: Escriban pronto pues a todos no tienen con cuidado. Mil besos para todos de Cari y [il·legible]". L'adreça de l'avi Julio era Zona de Reclutamiento - La Estrada (Pontevedra)


Postal de Josefina Fernández Cubiló adreçada a la seva mare Enriqueta Cubiló i a la seva germana Enriqueta ("Enriquetita") Fernández. Diu: "Querida mamá y hermanita: A la Virgen María yo le diré y mucho le rogaré que no os desampare ni de noche ni de día y también les diré que os dé mucha salud, vida y alegría. En compañía de toda la familia y personas que te sean más queridas. Tu hija que mucho te quiere. A.q.b.t.m. [?] Josefina. Barcelona, 15 de julio de 1943"


Postal adreçada a la meva àvia paterna Adoración Vidal Sánchez al seu domicili en el carrer "Virgen de Gracia 16, 2º" (actual Mare de Déu de Gràcia). Fou escrita per la seva filla Isabel Pérez Vidal mentre era a la Residència José Joaquín Aztiria, a Deba, Guipúscoa (País Basc). No es pot llegir la data sencera en el mata-segells (sembla que seria un 27 de juliol). Isabel escriu, entre altres comentaris, que "mando esta postal para que os hagáis cargo de lo bonita que es [la residència] y lo bien que se está aquí", i que "todo es estupendo menos el tiempo". Acaba amb una pregunta: "¿Chichi, ya le das el biberón al gato? Cuídalo mucho que no se muera". Envia records a "Ramunet Cacao Lorenzo Verges Antonino Angelina Armengol Pili (?). A la fotografia hi ha una creu sota la finestra de la cambra on va dormir 



Postal del 24 de març de 1951 adreçada des de Gènova a Adoración ("Dorita" o "Chichi") Pérez Vidal, germana de mon pare. La signa un tal Pietro Chiapetta, potser un nòvio italià de la meva tia. La postal diu (sic): "Tantos saludos da quien siempre le acuerda". Va destinada a la "[il·legible] señorita Dorita Pérez. Virgen de Gracia, 16-2º Barcelona-España". Curiosament, el Restaurant Marinella di Nervi (obert des del 1934) està essent objecte actualment d'una rehabilitació integral per tal de tornar a funcionar com a establiment turístic, després de molts anys d'abandonament


Postal enviada a la meva tia Isabel Pérez Vidal en la qual una amiga la felicita pel seu
aniversari (26 d'octubre de 1924)


Postal enviada des de Suïssa per uns amics dels meus pares, felicitant-nos les Pasqües.
Amb tota probabilitat, fou escrita més enllà de l'any 1972, quan ja ens havíem establert
a Mallorca



Comentaris